Hormonelle ubalancer refererer til en tilstand, hvor kroppens hormonelle system ikke fungerer korrekt.

Hormoner er kemiske budbringere, der produceres i kirtler som skjoldbruskkirtlen, binyrerne, æggestokkene og testiklerne. Disse hormoner spiller en afgørende rolle i reguleringen af mange af kroppens funktioner, herunder stofskifte, reproduktion, vækst, energiniveau og humørregulering.

Når der opstår en ubalance i hormonproduktionen eller -reguleringen, kan det føre til en række symptomer og sundhedsproblemer. Hormonelle ubalancer kan være forårsaget af forskellige faktorer, herunder:

Alder: Hormonniveauer kan ændre sig med alderen, såsom overgangsalderen hos kvinder eller andropause hos mænd. Overgangsalderen fører for de fleste kvinder (og mænd) til fald i hormoner der før har været med til at sikre et velfungerende immunsystem og mange kan derfor i overgangsalderen opleve hyppigere infektioner, og evt. at tager længere tid at komme ovenpå efter en infektion. Samme fald i, især kønshormoner, kan medvirke til en følelse af manglende vitalitet, overskud, sexlyst og en øget følelse af aldring, skrøbelighed og håbløshed. Sådan behøver det ikke være, og der kan gøres noget ved det.

Sygdomme: Visse medicinske tilstande, såsom diabetes, polycystisk ovariesyndrom (PCOS) eller skjoldbruskkirtelproblemer, kan påvirke hormonniveauerne. 

Stress: Kronisk stress kan påvirke især binyrerne og ved længerevarende stress kan stresshormoner “kapre” byggestenene til andre hormoner, så der opstår en ubalance der påvirker hele kroppen.

Kost og motion: En usund livsstil, herunder dårlig kost og mangel på motion, bidrager til en ubalance i hormonerne, og selv moderat motion kan være nok til at stille og roligt hjælpe hormonbalancen på plads, sammen med andre tiltag.

Medicin: Nogle lægemidler kan forstyrre hormonbalancen som bivirkning.

Miljøfaktorer: Udsættelse for miljøgifte og kemikalier kan påvirke hormonbalancen. Læs mere her om hvor de hormonforstyrrende stoffer især findes og hvordan du kan undgå dem.

Symptomer på hormonelle ubalancer kan variere afhængigt af hvilke hormoner der er påvirket og graden af ubalance. Almindelige symptomer inkluderer humørsvingninger, træthed, vægtøgning eller vægttab, uregelmæssig menstruation, problemer med fertilitet, hedeture, nedsat sexlyst, nedtrykthed, søvnproblemer og ændringer i hudens tilstand.

Behandlingen af hormonelle ubalancer afhænger af årsagen og sværhedsgraden af problemet. Dette kan omfatte livsstilsændringer, kostjusteringer, medicin og hormonbehandling, alt afhængigt af situationen. Jeg anbefaler et sundhedstjek samt blodprøver hos egen læge inden du kommer til konsultation hos mig. 

Jeg har valgt at specialisere mig indenfor dette område og har blandt andet taget den et-årige overbygning som “Komplementær behandler i hormonterapi og gynækologiske udfordringer”. 

Når du kommer til mig og ønsker hjælp til at rette op på hormonelle ubalancer, vil vi typisk se på din kost, vitaminmangler, vaner, motion, diverse faktorer der fylder meget i dit liv og optræder som en konstant byrde. Vi ser nærmere på dit liv og dit helbreds historie, som helhed. Du vil få et personligt program som du skal følge, som indeholder løsninger i form af kost, motion, vitaminer, mælkesyrebakterier, sunde fedtsyrer samt evt. urter og homøpati. 

Som et supplement til en biopatisk konsultation kan laboratorietester komme på tale. Jeg bruger især “DUTCH” testen (se her). Jeg anbefaler at bestille en pakkeløsning der inkluderer fire gange med manuel terapi og opfølgning. Det giver de bedste resultater, og min erfaring er at det fungerer rigtig godt da der er god støtte fra mig under de fire opfølgende konsultationer, hvor du både får opfølgning på dit program og manuel terapi til at hjælpe hormonsystemet i balance. 

Manuelle terapiformer som jeg typisk vil tilbyde i forbindelse med hormonelle ubalancer er, zoneterapi, bindevævsmassage/kranio-sakral terapi og øreakupunktur. (læs mere her)

Jeg glæder mig til at kunne hjælpe.

Book her: