Timian (Thymus vulgaris) er en af de ældst kendte krydderurter de og stammer oprindeligt fra Middelhavsområdet hvor urten har været værdsat i århundreder.
Den blev i middelalderen indført til norden, af munke.
Den har en aromatisk og krydret smag, hvilket gør den populær i mange kulinariske retter. Traditionelt anvendes timian i retter som gule ærter, pølser og supper, men den er også velegnet til marinering af kød og i gryderetter med vin.
Ud over dens kulinariske anvendelser har timian også været brugt medicinsk gennem tiden. Den indeholder bl.a thymol, der har antibakterielle og svampedræbende egenskaber.
Disse egenskaber har gjort timian nyttig i behandling af luftvejsinfektioner som hoste og bronkitis.
Timian er rig på antioxidanter, der hjælper med at beskytte kroppen mod frie radikaler og reducere inflammation. Den indeholder også potassium, vitamin C, vitamin A, B6, jern, calcium og magnesium.
I haven er timian en hårdfør plante, der forbliver grøn i vinterhalvåret. Den er derfor dejlig at have ved hånden om vinteren, hvor dens friske bladstilke gør godt i suppe, te og kødretter.
Jeg siger mange tak til Timian i øjeblikket, for den støtte den giver ved hoster og bakterielle tilstande… og fordi den dufter og smager og står så fint og stærkt ude i køkkenhaven på trods af kulden.
