Høfeber; naturlige løsninger

Høfeber, kan være meget generende med symptomer som nysen, kløende øjne, tilstoppet næse og løbende næse.

 

Det er ikke som sådan et problem endnu, på denne tid af året, men det er nu man bør starte med forebyggende tiltag, så man er klar når allergi-sæsonen rammer.

Luft ud

Nu hvor det er vinter og koldt kan man godt glemme at få luftet ud. Det er en god ide at få luftet godt ud et par gange om dagen, og også sørge for at holde mængden af støv nede indendørs.

A- vitamin

Tag et tilskud af A-vitamin da det styrker slimhinderne.

D- vitamin

Forskning tyder på, at lave D-vitaminniveauer kan øge risikoen for allergiske sygdomme, herunder høfeber. D-vitamin hjælper med at regulere immunsystemet, hvilket kan reducere overreaktionen på pollen og andre allergener.

Sundhedsstyrelsen anbefaler at tage et dagligt tilskud af  D-vitamin fra oktober til april. Dog anbefales særlige grupper et højere, forebyggende tilskud af D-vitamin hele året. D-vitaminer støtter dit immunforsvar, og ved at sørge for at være dækket godt ind med D-vitamin, hjælper du dit immunforsvar til at være mere i balance når allergi-sæsonen går i gang

Hvordan kan D-vitamin hjælpe mod høfeber?

  • Modvirker inflammation: D-vitamin kan dæmpe inflammatoriske processer i kroppen, hvilket kan reducere symptomer som hævede slimhinder og løbende næse.
  • Regulerer immunsystemet: Det kan hjælpe med at mindske overreaktionen på pollen og reducere produktionen af histamin, som udløser allergiske symptomer.
  • Styrker slimhinderne: D-vitamin kan bidrage til en sund slimhinde i næse og luftveje, hvilket gør det sværere for allergener at trænge ind og forårsage irritation.

Hvordan får man nok D-vitamin?

  • Sollys: Kroppen danner D-vitamin, når huden udsættes for sollys. Ca. 15-30 minutters sollys på huden dagligt i sommermånederne kan være nok.
  • Kost: D-vitamin findes i fede fisk (laks, makrel, sild), æg, lever og berigede fødevarer som mælk og plantebaserede alternativer.
  • Kosttilskud: Hvis man har lave D-vitaminniveauer, især i vinterhalvåret, kan tilskud være en god idé.

Hvis du lider af høfeber og har lave D-vitaminniveauer, kan det være værd at få tjekket dit niveau og overveje, om et tilskud kan hjælpe med at mindske symptomerne.

 

Læs mere om sundhedsyrelsens anbefalinger: https://www.sst.dk/da/Borger/En-sund-hverdag/Kost/D-vitamin-og-calcium#:~:text=Derfor%20anbefales%20det%20at%20tage,forebyggende%20tilskud%20af%20D%2Dvitamin.

C-vitamin

  • C-vitamin er en kraftig antioxidant, der spiller en vigtig rolle i immunsystemet og kroppens evne til at bekæmpe inflammation. Det kan også have en positiv effekt på allergiske reaktioner, herunder høfeber.
  • Naturligt antihistamin. C-vitamin kan hjælpe med at reducere histaminproduktionen i kroppen. Histamin er det stof, der udløser allergiske symptomer som kløe, nysen og tilstoppet næse. Studier har vist, at personer med lave C-vitaminniveauer ofte har højere histaminniveauer.
  • Reducerer inflammation. Allergiske reaktioner skaber betændelsestilstande i kroppen, især i næseslimhinden og luftvejene. C-vitamin har en antiinflammatorisk effekt, der kan dæmpe denne irritation.
  • Styrker immunsystemet .Et stærkt immunforsvar kan hjælpe kroppen med bedre at håndtere allergener og reducere risikoen for alvorlige allergiske reaktioner.

C-vitamin findes i mange fødevarer, især frugt og grøntsager som:

  • Citrusfrugter (appelsiner, citroner, grapefrugt)
  • havtorn
  • Peberfrugter
  • Jordbær
  • Kiwi
  • Broccoli
  • Spinat

Hvis man har svær allergi eller ønsker en højere dosis, kan man også tage C-vitamintilskud. Jeg anbefaler et tilskud inden og under allergisæsonen.

Honning

Lokal, økologisk, uopvarmet honning menes at kunne hjælpe kroppen med at opbygge tolerance over for pollen, da den indeholder små mængder af de allergener, der udløser høfeber.

 

Brændenælde og citronmellisse

Brændenælde er kendt for sine naturlige antihistamin-egenskaber og

kan tages som te eller kosttilskud for at reducere inflammation og

allergiske reaktioner. Citronmelisse harbl.a en beroligende og

antihistamin virkning

 

Næseskylning med saltvand

En næseskylning med en saltvandsopløsning kan hjælpe med at skylle

pollen og andre allergener ud af næsehulen, hvilket lindrer irritation og

tilstopning.

 

Hvidløg

Hvidløg har en inflammationshæmmende effekt, og denne kan man være særdeles rundhåndet med i maden. Hele vinteren.

 

Omega-3 fedtsyrer

Fede fisk, hørfrø og valnødder indeholder omega-3, som kan reducere

inflammation og mindske allergiske reaktioner. Jeg anbefaler dog at man

tager et dagligt tilskud af Omega 3. Vi har nogle udmærkede producenter

herhjemme, til fornuftige priser.

 

Probiotika

En sund tarmflora spiller en rolle i at styrke immunforsvaret og reducere allergiske reaktioner. Probiotika findes i yoghurt, kefir og fermenterede fødevarer. Det er også en god ide at tage et dagligt tilskud nu, og selvfølgelig er det vigtigt at du fodrer dine egne gode tarmbakterier med tilstækkeligt med fibre i maden.

 

B-vitaminer.

B-vitaminer spiller en vigtig rolle i kroppens generelle sundhed, herunder immunsystemets funktion, energiomsætning og nervesystemet. Der er nogle indikationer på, at visse B-vitaminer kan have en positiv effekt på allergiske reaktioner, herunder høfeber

 

Hvordan kan B-vitaminer hjælpe mod høfeber?

Vitamin B6 (Pyridoxin)

  • B6 er vigtigt for immunsystemet og kan hjælpe med at regulere kroppens inflammatoriske respons.
  • Mangel på B6 kan føre til øget histaminproduktion, hvilket kan forværre allergiske symptomer som kløe, næseflåd og nysen.
  • Fødekilder: Kylling, fisk, kartofler, bananer og nødder.

Vitamin B5 (Pantothensyre)

  • Kendt for at reducere stress og inflammation, hvilket kan være gavnligt for personer med allergi.
  • B5 hjælper med at danne kortisol, et hormon, der har en naturlig antiinflammatorisk effekt og kan reducere allergiske symptomer.
  • Fødekilder: Æg, fuldkorn, avokado og svampe.

Vitamin B12 (Cobalamin)

  • B12 har en vigtig rolle i at støtte immunforsvaret og mindske allergiske reaktioner.
  • Studier tyder på, at personer med lave niveauer af B12 kan have en øget risiko for inflammatoriske lidelser, herunder allergier.
  • Fødekilder: Kød, fisk, mejeriprodukter og æg.

B-vitaminer og histamin

Histamin er et kemisk stof i kroppen, der spiller en central rolle i allergiske reaktioner. Nogle B-vitaminer, især B6, hjælper med at nedbryde histamin, hvilket kan reducere allergisymptomer.

 

Jeg anbefaler at man tager et tilskud af B.vitaminer fra februar måned for at have en forebyggende virkning. Dette kan være som del af et multivitamin, eller som B-kompleks.

Nazaleze spray fra Bioforce

Læs mere om hvorfor det virker så godt:

https://sund-forskning.dk/artikler/nasaleze/

https://bioforce.dk/produkter/nasaleze-allergy-shield-800-mg-08-g/

 

Æteriske olier

Olier som pebermynte, eukalyptus og lavendel kan have en lindrende virkning, f.eks som brug i en diffuser, eller bare ved at have dem i en lille flaske i lommen og dufte til dem nogle gange om dagen.

 

Homøpati.

Der er flere gode produkter man kan se nærmere på. Jeg har bl.a god erfaring med Luffeel og Hista-injeel fra Heel, Høron fra Allergica og Mucokehl øjendråber fra Sanum.

 

Zoneterapi

Zoneterapi er en behandlingsform, hvor bestemte trykpunkter på fødderne stimuleres for at påvirke kroppens organer og funktioner. Teorien bag zoneterapi er, at kroppen kan genoprette balance og styrke immunforsvaret gennem denne stimulering.

Hvordan kan zoneterapi hjælpe mod allergi?

  • Styrker immunsystemet: Zoneterapi siges at kunne stimulere kroppens immunrespons og reducere inflammation.
  • Forbedrer udrensning: Behandlingen kan understøtte lymfesystemet og kroppens naturlige udrensning, hvilket potentielt kan mindske allergiske reaktioner.
  • Lindrer symptomer: Zoneterapi kan hjælpe med at reducere tilstoppet næse, kløe og bihuleproblemer ved at påvirke punkter, der er relateret til luftvejene.

 

Øreakupunktur

Øreakupunktur, også kendt som auriculoterapi, er en behandlingsform, hvor små nåle eller trykpunkter på øret stimuleres for at påvirke kroppens funktioner. Øret er ifølge traditionel kinesisk medicin forbundet med hele kroppen, og ved at stimulere bestemte zoner kan man behandle forskellige lidelser, herunder allergier.

 

Hvordan kan øreakupunktur hjælpe mod allergi?

  • Reducerer inflammatoriske reaktioner: Stimulering af punkter i øret kan have en beroligende effekt på immunsystemet og mindske allergiske symptomer.
  • Dæmper histaminproduktionen: Visse punkter i øret er forbundet med luftvejene og immunsystemet, og behandlingen kan potentielt mindske histaminresponsen.
  • Afhjælper stress og ubalance: Stress kan forværre allergier, og øreakupunktur siges at kunne reducere stress og skabe balance i kroppen.

Flere studier peger på, at akupunktur – herunder øreakupunktur – kan være en hjælp mod allergier, især høfeber, men effekten kan variere fra person til person.

 

Der er også mange andre tiltag som har vist sig effektive, men jeg har i denne artikel valgt at tage de tiltag med som jeg selv har set resultater med.

 

God dag!

 

Hilsen

Emily