Forskning påviser sammenhæng mellem lavt D-vitamin og højere risiko for kræft
Nu kommer solen tilbage!
Vi har haft nogle dejlige dage med solskin og varme og har vi opholdt os ude i det dejlige forårsvejr har vi også produceret D-vitamin.
Dette indlæg handler om et studie fra 2024 der handler om sammenhængen mellem lavt D- vitamin i blodet og kræftforekomst, samt observationen af bedre resultater i kræftbehandling hvor D- vitamin niveauerne i blodet er højere.
Studiet viser at D-vitamin påvirker kroppens immunrespons gennem de mikroorganismer, der findes i tarmen.
Tarmens flora får i disse år rigtig meget, berettiget, opmærksomhed hvor studier gang på gang viser hvor helt utrolig vigtig en sund tarmflora er for et sundt immunforsvar, hjernesundhed, humør og meget mere.
Det er godt at tarmfloraen får så meget opmærksomhed og anerkendelse.
Det betyder finansiering af flere studier, og flere studier betyder at af sundhedssystemet, medicinalindustrien og statstøttede kampagner vil se i den retning, og forhåbentlig vil udfaldet blive at der kan komme en mere generel fornuftig holdning der understreger at det hele starter med fordøjelsen, og derved den mad vi spiser.
Når vi snakker om den mad vi spiser kan alle være med. Selv små ændringer vil kunne have store udfald.
Hvis det så også kan føre til at vi kan få udstukket nogle gode, grundlæggende linjer for en sund kost i Norden (og dette indebærer tilskud med D-vitamin i vinterhalvåret), som bliver de første anbefaling inden nogen andet medicin o.l. så vil jeg mene at vi har et solidt grundlag at gå videre med.
Der er mange gode studier, foretaget på danske universiteter, og det jeg henviser til i dette indlæg er fra Ålborgs Universitet.
De skriver om studiet:
“Tarmmikrobiomet har vist sig at modulere kræftpatienters respons på terapi, men præcis hvordan mikrobiota påvirker anticancer-immuniteten er stadig ved at blive belyst. Giampazolias et al. rapporterer, at D-vitamin biotilgængelighed hos mus påvirker sammensætningen af tarmmikrobiomet (se Perspektiv af Franco og McCoy). Efter diætmanipulation blev D-vitamin-niveauer observeret at påvirke tarmbakterier, hvilket igen forbedrede cancerimmunterapi og antitumorimmunitet. Hos mennesker var lave D-vitaminniveauer korreleret med tumorudvikling, og gensignaturer for D-vitaminaktivitet var forbundet med forbedret patientrespons på immunterapi. Disse resultater fremhæver forbindelsen mellem D-vitamin og immunsystemet gennem tarmbakterier og kan have anvendelser til at forbedre kræftbehandlinger”. —Priscilla N. Kelly
Læs hele artiklen:
Her er selve studiet:
https://www.science.org/doi/10.1126/science.adh7954
Nyd vejret og solen når den er fremme.
Hav en god dag!
Hilsen
Emily