Hurtige, sunde, glutenfrie, proteinrige brownies

Bønne brownies er en sundere version af den klassiske chokoladebrownie, hvor hvedemel erstattes helt eller delvist med sorte bønner eller kidneybønner. Dette gør dem rige på protein og fibre, samtidig med at de bevarer en lækker, fugtig og fyldig konsistens.

Jeg har bagt bønnebrownies i mange år, i mange udgaver og det er altid en succes, og mange bliver overraskede over hvor godt de smager, og hvor mættende de er.

Fordele ved bønne brownies:

  • Mere næringsrige: Højt protein- og fiberindhold gør dem mere mættende.
  • Glutenfri: Perfekt for dem, der undgår gluten.
  • Sukkerreduceret: Kan sødes naturligt med dadler, honning eller ahornsirup.
  • Variation: man kan tilføje mange sunde ingredienser, og protein for at skabe variation.

Smag og konsistens:
Mange bliver overraskede over, hvor chokoladerige og cremede de er – bønnerne er næsten umulige at smage, men giver en lækker, tæt struktur.

Jeg tilføjer gerne protein pulver, pulveriserede svampe, probiotika pulver, mel af hasselnødder eller mandler, kaffe, ristede nødder, frysetørrede hindbær flager og valnødder til pynt, osv. dette varierer jeg fra gang til gang.

Her kommer den grund-opskrift jeg plejer at bruge:

1 dåse øko sorte bønner- skyllet. Ca. 250 g.

2 spsk kakao

50 g havregryn

1/4 teske salt

75 g honning, ahorn eller agave sirup

2 spsk rørsukker eller stevia e.l.

1 tsk bagepulver

1 tsk vanilleekstrakt eller 2 tsk vanillesukker

80 g mørk chokolade

50 g smør eller kokosolie

2 æg (kan udelades)

 

Tænd ovnen på 180 grader C.

Smelt smøret eller kokosolien og bland alle ingredienserne, undtagen chokolade,  i en foodprocessor indtil dejen er jævn.

Hak chokoladen groft, bland halvdelen i dejen.

Fordel dejen ud i en ca. 20 cm x 20 cm form.

Drys resten af chokoladen over, sammen med valnødder eller ristede hasselnødder eller lignende.

Bag i ca. 15 minutter. Husk den skal ikke være gennembagt.

Lad den køle af, og stil i køleskabet i lukket beholder for ekstra holdbarhed.

Hilsen

Emily