Vintersar; dejligt krydderi, støtte til fordøjelse, antimikrobielle egenskaber

Satureja montana

Wednesday, 19 February 2025

07.03

I Danmark er den kendt som vinter sar, og er en flerårig urt fra Lamiaceae-familien, hjemmehørende i Sydeuropa og Middelhavsområdet. Den bliver ca. 40 cm høj, og blomstrer i  August-september med violethvide blomster. Den har smukke blanke blade, ynder at stå i sol, er  stedsegrøn med en fin busket vækst og så tiltrækker den bier og sommerfugle

Den har en stærk, pebret smag og anvendes både kulinarisk og medicinsk.

 

Kulinarisk anvendelse:

  • Smagsgiver i madlavning:  Dens stærke, pebret smag minder om en kombination af merian, timian og mynte og beskrives af nogle som en  har smag som en fusion af timian, peber og oregano. . Den har traditionelt været anvendt som smagsgiver til pølser og har sin plads i en bouquet garni til supper og simreretter. Særligt i lidt tunge vinterretter med bønner og kål anbefales den – undertiden kaldes vintersar for bønneurt. Vintersar giver god smag til krydderolie og -eddike, der kan anvendes til fx dressinger.
  • Sammen med bælgfrugter: Urten er traditionelt blevet brugt til at krydre bønner og andre bælgfrugter, da den menes at reducere luft i maven
  • Friske og tørrede blade: Både friske og tørrede blade anvendes i madlavning. Friske blade har en stærkere smag og tilsættes ofte retter mod slutningen af tilberedningen for at bevare deres aroma.

Medicinsk anvendelse:

  • Fordøjelsesfremmende: Vinter sar har traditionelt været brugt for sine fordøjelsesfremmende egenskaber, herunder lindring af maveproblemer som oppustethed og diarré.Antimikrobielle og antioxidante egenskaber: Forskning har vist, at Satureja montana indeholder forbindelser med antimikrobielle og antioxidante egenskaber, hvilket kan bidrage til at bekæmpe infektioner og reducere oxidativt stress.
  • Der er  information at finde om hvordan vintersar gennem tiderne er brugt ved seksuel dysfunktion, både ved for tidlig sædafgang og for at mindske sexlyst- og det modsatte.
Jeg bruger den personligt mest som krydderi på pizza, hvor jeg synes den slår alle andre urter.
Har jeg lidt ondt i halsen bruger jeg den som en del af en te blanding, med f.eks kamille, timian og salvie.
Hav en god dag.
Hilsen
Emily